AMERIČKA AMBASADA

Poseta ambasadi i viziranje je poslednji korak ka tvom odlasku u Ameriku.

Za dobijanje vize, najbitnija su dva kriterijuma:

  1. Akademski uspeh
    Što više ispita uspeš da daš pred viziranje i što ti je viša prosečna ocena, veće su ti i šanse za dobijanje vize. Bilo bi poželjno da pokažeš entuzijazam kada je tvoje studiranje u pitanju, da su ti akademski uspeh, pa i nalaženje posla u struci veoma bitni. Ukoliko nisi baš blistav student ( ne osuđujemo ), bilo bi lepo da spomeneš svoja vannastavna angažovanja, volontiranja i slično ( ovo je među nama 🙂
  2. Poznavanje engleskog jezika
    Budući da se nećete sporazumevati rukama i nogama, već na engleskom jeziku, podrazumeva sa da poznaješ jezik dovoljno za komunikaciju. Konzule ne interesuje tvoj akcenat, poznavanje gramatike i slično, bitno im je da znaju da ćeš moći da obavljaš svoj posao tamo. Intervju ćemo po potrebi provežbati, ponudićemo ti listu pitanja koja se često javljaju, a ti nemoj brinuti, jer ukoliko si već prošao intervju za posao, engleski ti jeste dovoljno dobar. 🙂

Poseta ambasadi

Ta ogromna zgrada, okružena još većom tamnom ogradom, možda izgleda zastrašujuće, ali je samo viziranje poprilično jednostavno.

Ulazak i dobijanje broja

Po ulasku u ambasadu (dođi minimum 15 minuta ranije!), dobićeš svoj redni broj i kao prilikom posete banci, moći ćeš na ekranu da pratiš kada je tvoj red, a i službenici ambasade će prozvati tvoj redni broj.

Davanje otisaka

Službenik će te prozvati da daš otiske svakog prsta, a nakon toga se vraćaš na svoje mesto i sledi opet red čekanja.

Intervju

Drugi put ćeš biti prozvan da se pojaviš na šalteru samog konzula, gde će ti on postaviti neka tipična pitanja o kome ćemo diskutovati u našoj kancelariji, ali će se mahom fokusirati na tvoj akademski uspeh.

DA, NE ili ŽUTI PAPIR

Ukoliko čuješ YOUR VISA IS APPROVED, HAVE A NICE SUMMER, čestitamo ti, pakuj kofere!

Ukoliko dobiješ NE kao odgovor, moguće je ponovo aplicirati za dobijanje vize, a ukoliko dobiješ ŽUTI PAPIRIĆ, potrebno je da položiš još neki ispit da bi čuo to divno YOUR VISA IS APPROVED, HAVE A NICE SUMMER.

Naša partnerska agencija, po čijem kriterijuma mi radimo, može da se pohvali veoma visokim procentom prolaznosti na viziranju, a mi ćemo ti već na prvom razgovoru, pre prijavljivanja na program, reći kakve su ti šanse za dobijanje vize. Studenti naše zemlje imaju visoku stopu prolaznosti, pogotovo u poređenju sa zemljama kao što su Rusija ili Ukrajina, tako da, ne brini se, ima mesta za sve.